Ven. Dorzin Dhondrup Rinpoche

 

Ven. Dorzin Dhondrup Rinpoche je rođen 1969. godine u selu Drojug u Tibetskoj provinciji Kham. Kao dijete naučio je čitati i pisati tibetski jezik u osnovnoj školi.

Svojeg je korijenskog učitelja H.E. Garchen Rinpochea prvi puta upoznao 1984. godine i pritom uzeo Utočište. Potom je započeo život samostanske discipline kao redovnik u samostanu Gar. U samostanu je naučio sve liturgije uključujući i sve aspekte ritualne prakse. Primio je samostansko zaređenje od Ven. Gar Mingyur Rinpochea, koji mu je također pružio i sva opunomoćenja, upute i usmene prijenose ciklusa Drikung Dzogchen Yangzab.

Potom je dovršio uvodne prakse ciklusa Yangzab u zatvorenom meditacijskom povlačenju. Osim toga, primio je Tregcho Dzogchen učenja od Khenpo Munsel Rinpochea. Nadalje, od svojeg je korijenskog učitelja, H.E. Garchen Rinpochea, primio opunomoćenja, upute i usmene prijenose uvodnih praksi Peterostrukog puta mahamudre, te sve stupnjeve koji slijede u Peterostrukom putu mahamudre, Dzogchenu i Šest joga Narope. Slijedeći te upute prakticirao je ova učenja u meditacijskom povlačenju tokom nekoliko godina. Uz to je primio opunomoćenja, upute i usmene prijenose za praksu Phowe (prijenosa svijesti), za praksu Yamantake, Vajrakilaye, Kagye Yidama, Chakrasamvare, Vajrayogini i za prakse mnogih drugih klasi tantri, a također i prakse zaštitnika prema Drikung Kagyu tradiciji, kao što su primjerice Mahakala i Achi Chokyi Drolma.

Od Khenchen Tenzin Sangpoa primio je opširni komentar tekstova Bodhicharyavatara i Tridesetisedam praksi bodhisatvi, a potom Nyingma Domsum Namye i Powu. Za vrijeme boravka u samostanu dovršio je nekoliko meditacijskih povlačenja usmjerenih na praksu prirode uma.

U Dehra Dun (Indija) stigao je 1994. godine i upisao Drikung Kagyu Institut - Jangchubling Shedra. Tamo je studirao šest godina primajući upute za pet osnovnih tomova filozofskih tekstova i Gampopino djelo Draguljni ukras oslobođenja (Jewel Ornament of Liberation) pod vodstvom dvojce učitelja, Khenpo Togdröla i Khenpo Tashia. Od Khenchen Könchok Gyaltsen Rinpochea primio je upute za najvažnije spise kao što su Gongchik, Bit Mahayane, Uttaratantru i Sedam stihova molitve Tari.

H.H. Chetsang Rinpoche pružio mu je različita opunomoćenja, upute i usmene prijenose za praksu, a posebice upute za sabrana djela Jigten Sumgöna i prethodnih majstora Kagyü loze, te za Peterostruki putu mahamudre i Yidam Chakrasamvaru. Tada je dovršio Peterostruki putu mahamudre počevši od uvodnih praksi sve do Chakrasamvare uključujući i Puju vatre. Uz navedeno, primio je usmene prijenose i upute za sve indijske tekstove o mahamudri (Tri ciklusa svjetlosti), tj. upute za mahamudru koje je sačinio Dagpo Tashi Namgyal, te Šest joga Narope, i opširene komentare i prijenose vezane za praksu Phowe.

Od Kyabje Trülshig Rinpochea primio je opunomoćenja i prijenose cjelokupne Riznice suštinskih uputa (Damngag Dzo). Primio je također i različita opunomoćenja i prijenose od Chöje Togden Rinpochea. Nadalje, od Drubwang Konchog Norbu Rinpochea primio je upute za praksu mahamudre i Chenrezija. Od Ayang Rinpochea primio je upute za praksu Phowe te je s njime sudjelovao u meditacijskom povlačenju vezanom za praksu Phowe u Bodhgayi (Indija). Osim toga, u Indiji je primio razna opunomoćenja, upute i usmene prijenose za praksu od velikih Lama nesektaške tradicije (rime). Svoj je boravak u Indiji dovršio hodočašćem u najsvetija buddhistička mjesta u Indiji i Nepalu.

U lipnju 2006. godine, prema uputama H.E. Garchen Rinpochea stigao je u Singapur kako bi mu pomogao osnovati centar Drigar Thubten Dargye Ling. Centar je službeno osnovan 2007. godine. Godinu dana nakon toga H.H Chetsang Rinpoche pružio mu je titulu 'Dorzin' (Vajra majstor). Nakon toga je, u srpnju 2008. godine, H.E. Garchen Rinpoche održao ceremoniju ustoličenja pri čemu ga je proglasio 'Dorzinom'. Od tada služi kao mjesni Lama centra Drigar Thubten Dargye Ling pružajući osobne savjete i javnu poduku Dharme učenicima u Singapuru.

Od 2011. godine preuzeo je odgovornost vođenja humanitarnog projekta 'Gar Relief' koji pruža pomoć siromašnima u Kham regiji Tibeta. Prema uputama H.E. Garchen Rinpochea, Dorzin Rinpoche danas putuje kako bi podučavao u SAD-u i Europi.