Praksa Bijele TārePrakticirana od strane sve četiri škole tibetskog budizma, Bijela Tārā je bila glavna praksa božanstva mnogih poznatih budističkih učenjaka i realiziranih majstora (siddha) Indije i Tibeta, među kojima su najpoznatiji Nāgārjuna i Atiśa. Posebna uloga Bijele Tāre je podrška dugom životu, miru, prosperitetu i zdravlju kroz njene probuđene aktivnosti, kako za praktikanta tako i za druga bića.

Vidimo ju kao prelijepu majčinsku figuru punu ljubavi, s tijelom briljantnog sjaja tisuću Mjeseca u vrijeme jeseni. Ona sjedi u položaju vajre (padmāsana) na bijelom mjesečevom disku i otvorenom lotosu. Njena aura svijetli i okružena je raznim obojenim prstenima uokvirenim procvjetalim lotosima. Odjeća joj je bogato ukrašena ornamentima, na glavi nosi blistavu krunu, ovjenčanu Amitābhom, te je ukrašena raznim zlatnim i draguljnim ukrasima. Njena desna ruka počiva na njenom koljenu u mudri savršenog darivanja, dok njena lijeva ruka blizu srca drži stabljiku cvijeta uptala koji cvjeta blizu njenog lijevog uha.

Bijela Tārā je uvijek predstavljena kao mirno božanstvo. Ona ima sedam očiju, koje joj omogućavaju da jasno “vidi” sva bića u svim područjima postojanja. Njen izraz lica pokazuje najviše suosjećanje. Ima tri oka na licu, njeno treće oko na čelu simbolizira njenu sposobnost viđenja jedinstva konačne stvarnosti, dok njena druga dva oka simultano vide relativne i dualističke svjetove. Ima po jedno oko na svakom dlanu i stopalu, što pokazuje da su sve njene aktivnosti vođene apsolutnom mudrošću i suosjećanjem.

Ona je zaštitnica, pomoćnica i majka koja tješi i pokazuje beskonačnu dobrotu, velikodušnost i zaštitu prema onima koji su bačeni u ocean patnje, te ako recitiramo njenu mantru i napravimo vezu s njom, približavamo se razvijanju njezinih probuđenih kvaliteta u sebi.

U konačnom smislu, ona je sama priroda Dharmakāye - “krajnja priroda ili esencija probuđenog uma, koji je nestvoren, slobodan od ograničenja konceptualne elaboracije, prazan od inherentnog postojanja, prirodno zračeći, izvan dualizma i prostran poput neba” (definicija Karma Lingpe). Njena praksa je sredstvo za ostvarenje oslobođenja.